ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Предложените от МТИТС промени в Закона за пощенските услуги са приети 09.09.2009
Голям размер

  Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за пощенските услуги, предложен от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, бе приет от  Министерския съвет. Проектът е изготвен в изпълнение на ангажиментите на Република България като пълноправен член на Европейския съюз. Той е в съответствие с изисквания на Директива 2008/6/ЕО на Европейския парламент и на Съвета за изменение на Директива 97/67/ЕО за пълното изграждане на вътрешния пазар на пощенски услуги в Общността, както и с препоръките на Генерална дирекция „Вътрешен пазар и услуги" към Европейската комисия във връзка с  либерализиране на пазара на пощенските услуги.

 Първата група изменения са във връзка с получено официално уведомително писмо от Европейската комисия на 25.06.2009 г. и целят ясно разграничаване между изискванията към пощенския оператор, който е задължен за извършва универсална услуга/доставка на кореспонденция до всички точки на страната на еднакви за всички цени/ и към пощенските оператори, които извършват услуги, включени в обхвата на универсалната пощенска услуга. В тази връзка проектът предлага издаване два вида лицензии.

 Законопроектът регламентира допълнителните изисквания към пощенския оператор: териториално покритие на цялата страна; осигуряване на достатъчно местата за достъп до пощенската мрежа, като се отчитат нуждите на потребителите; изпълнение на нормативите за качество на универсалната пощенска услуга и ефикасността на обслужване;  съгласуване на цената на универсалната пощенска услуга по видове с лицензиращия орган преди датата на тяхното прилагане;  задължително водене на аналитична счетоводна отчетност и прилагане на система за разпределение на разходите.

 Втората група изменения и допълнения в закона са продиктувани от решението на Народно събрание от 27.07.2009 г. за приемане на структура на Министерския съвет на Република България и посочва, че държавното управление на пощенските услуги се осъществява от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията.


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени