ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Разследващите експерти от МТИТС се завърнаха от Охрид 11.09.2009
Голям размер

Късно снощи се завърна работната група, изпратена от министъра на транспорта Александър Цветков, която участва в разследването на потъналия кораб „Илинден".

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков и заместник-главният прокурор Камен Ситнилски договориха с македонските власти да бъде предоставена цялата налична информация на разследващите български органи. Разгледани и анализирани са десет основни документа, включващи необходимите данни от решения на съда за собствеността на кораба, сертификати за техническото състояние и застрахователни полици за кораба и пътниците.

Експертите на МТИТС са с богат опит при разследване на транспортни инциденти. Те бяха поканени заедно с хърватските си колеги да участват в процеса по изясняването на обстоятелствата и фактите около трагичния инцидент. Българските разследващи органи оказват пълно съдействие на македонските власти.

След взето общо решение е наета  професионална хърватска фирма, която да извади кораба. Днес се очаква нейни представители да пристигнат в Охрид с апаратура и машини. Те ще извършат трети подводен оглед и ще се вземе окончателно решение кога и по какъв начин да се извади потъналият плавателен съд. Представителите на МТИТС ще бъдат незабавно уведомени за финалната акция и ще се включат в операцията.   

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 534
e-mail:
vdeianova@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени