ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ЕК одобри 43, 5 милиона за БДЖ 15.09.2009
Голям размер

Eврокомисар обяви, че се признават средствата за допустима държавна помощ

Европейската комисия одобри целевата помощ, която държавата да отпусне на Български държавни железници за рециклиране на 40 бр. пътнически (безкупейни) вагони. Държавната помощ е в размер на 43,5 млн. лева., която БДЖ може да получи под формата на средства за модернизиране и реконструкция на подвижния си състав Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия и комисар по въпросите на транспорта Антонио Таяни по време на пресконференцията вчера в Министерския съвет.

Поисканата от МТИТС и вече одобрена помощ, легитимно с разрешение на Европейската комисия подпомага дружеството. Допълнителна реконструкция и модернизация досега трябваше да бъдат извършвани със средства на дружеството. 

Съществуваше вероятност страната ни да бъде санкционирана за отпускането на тази целева помощ, тъй като това е неприемлив инструмент в Европейския съюз. С одобрението на Европейската комисия, тази помощ е възможно да бъде отпускана и през следващите години. „Фактът, че на България е разрешено да подпомогне модернизацията на БДЖ, ни прави оптимисти и за следващите години. В тази връзка ще се изработи дългосрочна програма за подпомагане и  развитие на БДЖ именно с бюджетни средства" - заяви след срещата министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 534
e-mail:
vdeianova@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени