ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам. министър Камен Кичев отбеляза Световния морски ден 2009 25.09.2009
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичен участва в кръгла маса на тема: „Измененията на климата: Предизвикателство и към българското корабоплаване". Събитието се проведе в сградата на министерството. По инициатива на Международната морска организация (ИМО), последната седмица на месеца се чества Световният ден на морето.

На кръглата маса присъстваха представители на браншови организации и на отговорни институции. Те, заедно със зам. министър Кичев и експертите от „Морска администрация" дискутираха проблемите, свързани с влиянието на вредните газове от корабоплаването за климатичните изменения и последствията за живота на планетата. Бяха обсъдени спешни мерки и нормативни решения в тази насока. Предстои да бъде изготвено общо становище на ИМО до участниците в Световната конференция на ООН през декември т.г. в Копенхаген. Целта е да се създаде подкрепа за ново всеобщо споразумение за климата, което да наследи изтичащия през 2012 г. Протокол от Киото.

Тази инициатива допринася за популяризиране на Световния ден на морето в страната ни. Представено бе българското законодателство в областта на корабните горива и оповестени резултатите от 59-та сесия на Комитета по опазване на морската околна среда към Международната морска организация, която се проведе на 13-17 юли 2009 г. в Лондон.

Участниците бяха поздравени писмено от генералния секретар на ИМО Ефтимиос Митропулос.

За допълнителна информация:
Гергана Гроздева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 9409 625
e-mail: ggrozdeva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени