ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам.-министър Московски на работна среща с посланиците на Испания и Румъния по проекта за нов мост на р. Дунав 02.11.2009
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски се срещна днес в МТИТС с Хорхе Фуентес, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Испания в София и с Антон Пъкурецу, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в София. По време на срещата бе обсъден Проекта за нов граничен комбиниран (пътен и железопътен) мост на р. Дунав, между България и Румъния, при Видин - Калафат. На срещата присъства и Алберто Бергара, представител на испанската фирма-изпълнител на обекта - „FCC Constuccion".

Бяха обсъдени трудностите, свързани с бъдещото финансиране на проекта. Съгласно финансовите меморандуми по ИСПА, 2010 г. е крайният срок по отношение на възможността България и Румъния да ползват безвъзмездните финансови средства от фондовете на ЕС за проекта. В тази връзка зам.-министър Московски информира, че българската страна е предприела действия пред Европейската комисия за удължаване на срока на действие на меморандума по ИСПА и самият той е провел редица разговори в тази насока. Постигната е предварителна договорка с Генерална дирекция "Регионална политика" на Европейската комисия и се очаква срокът на действие на меморандума ще бъде удължен с една година, допълни той.

Зам.-министър Московски се запозна детайлно с хода на работа, както и с проблемите, които среща фирмата-изпълнител. Той увери присъстващите в желанието на страната ни да съдейства за преодоляване на проблемите. Изясни се, че испанската фирма не бива да очаква българската държава да се ангажира с разрешаването на всички нейни трудности.

Посланик Фуентес акцентира, че проекта е от голямо значение за неговата държава, а румънската страна потвърди своите ангажименти за съдействие. 

За допълнителна информация:
Милан Мартинов, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени