ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам.-министър Московски се срещна с Генералния секретар на ТРАСЕКА 03.11.2009
Голям размер

Ивайло Московски, заместник-министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Национален секретар на ТРАСЕКА в България се срещна с  Генералния секретар на ТРАСЕКА Жанторо Сатъбалдиев.

Двамата обсъдиха развитието на организацията и подготвяните реформи, които включват промяна на срока на мандата на Генералния секретар, с цел подобряване на работата по проектите, промяна в структурата на Постоянния секретариат, активно участие на председателстващата страна в дейността по ТРАСЕКА.  Зам.-министър Московски посочи, че подготвяните промени са от голямо значение за организацията, както и за България, като активен участник в работата на ТРАСЕКА. На практика страната ни осъществява физическа връзка между региона на ТРАСЕКА и трансевропейските мрежи и същевременно е уникален пример за участие в перспективното сътрудничество между Европейския съюз и Черноморско-Каспийския регион и Централна Азия, допълни той.

Посещението на Генералния секретар на ТРАСЕКА у нас е в рамките на консултациите, провеждани с националните секретари в страните-участници в програмата, относно бъдещото реформиране на организацията. Процеса на реформирането ТРАСЕКА започва в изпълнение на Решенията на извънредното заседание на МПК ТРАСЕКА на 4 декември 2008 г. в Баку, във връзка с развитието на Югоизточната ос за разширяване на Трансевропейската транспортна мрежа при подкрепата на ЕК.

*** За сведение:

Програмата ТРАСЕКА (Транспортен коридор Европа-Кавказ-Азия) стартира на конференция, проведена в Брюксел през м. май 1993 г. като Програма за техническо съдействие, финансирано от Европейския съюз, за развитие на транспортния коридор по направление Запад-Изток от Европа през Черно море, през Кавказ, Каспийско море и Централна Азия. Европейският съюз предлага тази програма в качеството й на алтернативен маршрут, който следва да стане допълнение към всички други маршрути. Понастоящем ТРАСЕКА обединява 13 страни. През 1998 г. беше подписана Основната многостранна спогодба (ОМС) за международен транспорт за развитието на коридора Европа-Кавказ-Азия, а през 2000 година е учредена Междуправителствената комисия ТРАСЕКА, в състава на която влизат представители (министри на транспорта, а където такива няма - вице-премиери), съответно упълномощени от правителствата на страните, подписали спогодбата. Република България е обвързана с разпоредбите ОМС на чрез акта на ратификация на спогодбата от Народното събрание през 1999 г.

За допълнителна информация:
Милан Мартинов Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени