ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Александър Цветков представи първия голям железопътен проект по ОП „Транспорт” 11.11.2009
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков оповести старта на тръжната процедура за избор на изпълнител по проекта „Рехабилитация на железопътната инфраструктура по участъците на жп линията Пловдив-Бургас".

Това е първият голям проект по ОП „Транспорт" стартирал до този момент. Индикативният му бюджет е 366,45 млн. лева, от които 64 % безвъзмездна финансова помощ от Кохезионния фонд на Европейския съюз и 36 % от националния бюджет.

Проектът е от приоритетно значение за България. Отсечката е част от Общоевропейски транспортен коридор 8. С реализирането му ще се подобри развитието на главната железопътна инфраструктура и ще се постигне интегриране на националната транспортна мрежа в тази на Европейския съюз.

След осъществяването му ще се постигнат скорости от порядъка на 130/160 км/ч при средни скорости в момента от порядъка на 80 км/ч. Това ще доведе до спестяване на времето за пътуване по направлението Пловдив-Бургас с повече от 1 час.

Експертите прогнозират, че ефектът свързан с външните икономически ползи, които ще се постигнат с реализацията, възлизат на сумата от 1,529 млрд.лв. за периода на неговата експлоатация.

 

За допълнителна информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени