ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Цветков обяви намаляване на състава на Комисията за регулиране на съобщенията 12.11.2009
Голям размер
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков обяви на пресконференция предстоящи промени в Закона за електронните съобщения/ЗЕС/, с които се намалява съставът на Комисията за регулиране на съобщенията от 9 на 5 комисари. Предлага се мандатът на членовете на комисията да бъде 5 години.

Предложението е в изпълнение на решение на Министерския съвет, с което бе одобрен съвместен доклад на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и на министър Цветков за оптимизиране на състава и мандата на независимите регулаторни органи.

Промените в ЗЕС имат за цел да възстановят нарушения модел на работата на съобщителния регулатор. Години наред той е бил съставен от петима членове, подпомагани от квалифицирана администрация. За регулирания към момента в страната ни пазар на съобщителни услуги, е необоснована раздута структура.

Броят на комисарите бе в последните дни от мандата на предишното правителство без приемливи мотиви и финансова обосновка. За сравнение моделът, който сега се предлага в ЗЕС, е разпространен в по-голяма степен в европейските държави. Изключения има основно, когато пазарът е значително по-голям от българския или регулаторът покрива и медийния сектор.   

Предлаганите изменения в Закона напълно гарантират независимостта на Комисията за регулиране на съобщенията, е категоричен Александър Цветков. Няма промяна в квотите; спрямо положението отпреди увеличаването на числеността. Спазено е и изискването за приемственост.

Преструктурирането на осемте регулаторни органа в страната - КРС, съвет за електронни медии, Комисия за финансов надзор, Комисия за защита на конкуренцията, Комисията за защита на личните данни, Комисията за защита от дискриминацията, Държавна комисия за енергийно и водно регулиране и Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори ще доведе до освобождаване на 26 щата като икономиите за бюджета ще бъдат в размер на около 1 500 000 лв. годишно.

За допълнителна информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail
: ephilcheva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени