ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам-министър Руснов: България подкрепя създаването на е-правителство в ЕС 23.11.2009
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов изрази подкрепата на България за изграждане на електронно правителство в рамките на Европейския съюз по време на срещата на европейските министри, отговорни за административната политика, която се проведе от 18 до 20 ноември в Швеция. 

Електронното правителство е инструмент за повишаване ефективността на единния пазар. В тази връзка България приветства активизирането на сътрудничеството между националните администрации, както и обмяната на добри практики между държавите-членки в тази област.

В изказванията си Първан Русинов оцени високо ролята на електронното правителство за постигане на повече ефикасност на публичната администрация. Конкретните усилия в тази област, трябва да са насочени към: подобряване на работните процеси в администрацията чрез използването на услуги на електронното управление, повече фокус върху гражданите и бизнеса, участието им в процеса взимане на решения.

Министрите, отговорни за електронното правителство в ЕС,  приеха декларация с три приоритетни цели на политиката за развитие на публични администрации до 2015 г. Те са: осигуряване на възможност на гражданите и бизнеса да използват всеобхватни публични услуги; насърчаване на мобилността в рамките на единния пазар чрез предлагане на трансгранични електронно-правителствени услуги и сътрудничество между публичните администрации; намаляване на административните тежести до 2015 г.

За допълнителна информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail
: ephilcheva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени