ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заместник-министър Русинов ръководи заседание на Съвета по радиочестотния спектър 27.11.2009
Голям размер
Съветът по националния радиочестотeн спектър обсъди проект на промени  в Националния план за разпределение на радиочестотния спектър на заседание, ръководено от  заместник-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов.

Промените в Плана целят осигуряване на радиочестотни ленти необходими за въвеждане на наземна цифрова телевизия в България  (DVB-T) във връзка с изпълнение на политиката на правителството и решението на Европейския съюз за преминаване от аналогово към цифрово радиоразпръскване.

 Предвидени са и  промени с цел разширяване  на радиочестотния ресурс за нуждите универсални мобилни далекосъобщителни системи (UMTS).

Една от важните промени е определянето на радиочестотни ленти за модернизация на железопътната инфраструктура в България  чрез внедряване на комуникационна система (GSM-R ). С нейното въвеждане ще бъде приложена европейска директива за подобряване на безопасността на движението и ще бъде осигурена съвместимост на българските с европейските жп системи.  Така ще бъде ускорено модернизирането на високоскоростната линия Пловдив-Свиленград и ще бъдат усвоени 153 милиона евро безвъзмездна помощ от Европейската комисия за проекта.

Отразени са и постъпилите предложения от държавни органи и служби във връзка с влезли в сила нови решение и препоръки на Международния съюз по далекосъобщения, Европейската конференция по пощи и далекосъобщения и Европейския съюз.

По време на заседанието бяха обсъдени възможностите за отделяне на бюджетни средства за спешните проекти на Министерството на отбраната, Министерството на вътрешните работи и Националната служба за охрана и избягване на допълнителни разходи за държавата от санкции по линия на Европейската комисия.  Предстои съгласуване на проекта за изменения и допълнения на Плана между заинтересованите институции. Промените влизат в сила след одобряване от Министерския съвет.  

За допълнителна информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail
: ephilcheva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени