ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Александър Цветков: За първи път плаването с джетове и яхти се регламентира 03.12.2009
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков представи днес приетата наредба, с която се регламентира плаването на яхти, лодки, джетове и други плавателни средства използвани за спорт, туризъм и развлечения.

Подзаконовият нормативен акт бе приет от МС по инициатива на министър Цветков. Въпреки че Законът за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р България предвижда съществуването на такава наредба, сега за първи път има текст, който  регламентира този вид плаване.

Предвижда се предоставянето на водноатракционни услуги да се извършва от физически или юридически лица, концесионери или наематели на морските плажове или техни подизпълнители. Това ще става единствено в зони определени за това. Местоположението и границите им ще се съгласуват предварително с ИА „Морска администрация", Щаба по подготовката на военноморските сили и Главна дирекция „Гранична полиция. Няма да се допускат зони за предоставяне на водноатракционни услуги на охраняеми плажове с дължина на водната граница с Черно море по-малка от 300 метра.

Потеглянето и връщането от и към брега ще се извършва в определени коридори със скорост не по-висока от 5 възела или 9 км/ч. В наредбата е разписано разстоянието, на което могат да се използват плавателните средства, така че да не застрашават сигурността на плажуващите. 

Лица под 18-годишна възраст, без пълнолетен придружител, който да управлява плавателното средство, нямат право да ползват моторни плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение. Лица във видимо нетрезво състояние, употребили алкохол, наркотици или други упойващи вещества също нямат право да ги използват.

Регламентират се видовете плавателни средства за спорт, туризъм и развлечение. Плаването ще се извършва при спазване на Конвенцията за международните правила за предпазване от сблъскване на море от 1972 г. (COLREG) и Правилника за плаване в българския участък на река Дунав.

Контролът на изпълнението по наредбата ще се осъществява от ИА „Морска администрация", ГД „Гранична полиция" на МВР и Щаба по подготовката на военноморските сили.

 

За допълнителна информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg

Приложение
 Наредба за плаването и граничния режим във вътрешните морски води, териториалното море и вътрешните водни пътища на Република България на български и чуждестранни яхти, лодки и други плавателни средства за спорт туризъм и развлечение, както и извършване на водноатракционни услуги с тях (297.5 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени