ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МТИТС представи напредъка по ОП „Транспорт” за 2009 г. 20.12.2009
Голям размер

Напредъкът по Оперативна програма „Транспорт" за 2009 г. беше представен вчера, 19 декември, на информационен семинар, организиран от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Форумът бе открит от заместник-министър Камен Кичев, който съобщи, че към този момент са одобрени 36 апликационни форми за кандидатстване по ОП „Транспорт". Общата им стойност е близо половин милиард лева (460 320 555,40 лв.). Сред тях са проектът за разширение на метрото в София, както и проектът за електрификация и реконструкция на железопътната линия Свиленград - турска граница.

Въпреки голямото забавяне, което заварихме успяхме да подготвим и стартираме, за около четири месеца, тръжните процедури за рехабилитация на железопътната линия Пловдив - Бургас, проектирането и изграждането на Лот 2 на автомагистрала „Тракия", както и изграждането на информационна система на р. Дунав, заяви още Камен Кичев.

Даваме си сметка, че прозрачността при организирането на обществените поръчки, е от ключово значение както за повишаване на общественото доверие, така и за отношенията с европейските ни партньори. Затова и министерството полага огромни усилия да ги направи максимално открити. Правилна стъпка в тази посока бе подписаният преди няколко дни Меморандум за сътрудничество с представители на гражданското общество - „Обединени сдружения за граждански контрол". Целта ни е да защитим ефективното разходване на публични средства - както на българския, така и на европейския данъкоплатец, каза в заключение заместник-министър Кичев.

В рамките на форума бе представен детайлно всеки проект, който се реализира в рамките на оперативната програма. Лектори бяха представители на Национална компания „Железопътна инфраструктура", Агенция „Пътна инфраструктура", „Метрополитен" ЕАД и Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура".

Участие в дискусиите взеха началникът на отдел „Разплащане", дирекция „Координация на програми и проекти" към МТИТС Василка Портокалска, изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД инж. Стоян Братоев, заместник-генералният директор на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура" Георги Генчев, директорът на дирекция „Изпълнение на проекти по ОП „Транспорт", Кохезионен фонд" към Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Василка Костадинова и началникът на отдел „Интеграционна политика" към Национална компания „Железопътна инфраструктура" Венета Пеева.

 

За допълнителна информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg

Приложения
 ОП "Транспорт" - цели, преоритети, основни проекти. Напредък в изпълнението. (863.5 KB)
 Напредък в изпълнението на проекти с бенефициент Национална компания "Железопътна инфраструктура" (4.23 MB)
 Напредък в изпълнението на проекти с бенефициент Агенция "Пътна инфраструктура" (8.63 MB)
 Напредък в изпълнението на проекти с бенефициент "Метрополитен" (4.43 MB)
 Напредък в изпълнението на проекти с бенефициент Агенция за проучване и поддържане на р. Дунав (2.25 MB)
 Напредък в изпълнението на проекти с бенефициент Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура" (742 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени