ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Александър Цветков участва в Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на ЕС 21.12.2009
Голям размер

На 17 и 18 декември министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков участва в заседанието на Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на Европейския съюз.

По време на срещата бе подписано допълнително споразумение между страните-членки на Европейската общност от една страна и Исландия и Кралство Норвегия от друга. Документът е във връзка с прилагането на споразумението за въздушен транспорт между ЕС и САЩ по отношение на Норвегия и Исландия. С него се премахват всички търговски бариери за полетите между всяка една точка от ЕС и САЩ, както и между САЩ и трети държави, извън ЕС, които са част от Общоевропейското авиационно пространство. 
Допълнителното споразумение с Норвегия и Исландия ще разшири либерализацията на въздушното пространство като включи и техните пазари. Също така въздушните превозвачи от ЕС ще могат да изпълняват полети между тях и трети страни, както и съответно право на въздушните превозвачи от Норвегия и Исландия за полети между летищата в ЕС и САЩ. 

По време на заседанието България подкрепи и одобрената от Съвета на министрите по транспорт, телекомуникации и енергетика на Европейския съюз „Стратегия след 2010 - към отворено, екологосъобразно и конкурентоспособно общество на знанието". Заключенията на Съвета на министрите определят приоритетите на ЕС в областта на информационните и комуникационни технологии (ИКТ) в периода 2010-2015 г. Главна цел в бъдещата стратегия на ЕС е постигане на 100% покритие с широколентов достъп до 2013 г.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков представи пред Съвета на ЕС основните цели на Стратегията на правителството за развитие на широколентовия достъп в България. Той заяви, че българското правителството има волята да организира успешното изпълнение на стратегията в полза на българските граждани и икономика. 

 

За допълнителна информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени