ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Правителството одобри промени в Закона за електронните съобщения 23.12.2009
Голям размер

Министерският съвет одобри изменения в Закона за електронните съобщения, с които Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията предлага намаляване на състава на Комисията за регулиране на съобщенията /КРС/ и  промени,  които целят  предотвратяване на наказателни процедури от страна на Европейската комисия.

Проектът предвижда КРС да се състои от петима членове, включително председател и заместник-председател, .а мандатът им да бъде 5 години.

Предложените изменения целят възстановяване на нарушения модел на дейност на регулатора. До май 2009 г. КРС и нейният предшественик - Държавната комисия за далекосъобщения, винаги са били в състав от петима членове, подпомагани от квалифицирана администрация. Тази структура е доказала своята ефективност и оперативност.

Увеличаването на броя на комисарите и техния мандат е извършено без мотиви и финансова обосновка. В европейската практика най-разпространен е моделът от 5 члена за регулаторен орган. Изключения има основно, когато пазарът е значително по-голям от българския или регулаторът покрива и медийния сектор.  

Одобрените изменения в Закона за електронните съобщения напълно гарантират независимостта на КРС: Няма да има промяна в разпределението на квотите спрямо положението преди увеличаването на числеността. Предвижда се да бъдат освободени комисарите с най-малко прослужено време на поста.

Проектът на промени в Закона за електронните съобщения предвижда още прилагане на Регламента за роуминг на Европейския парламент и на Съвета от 18 юни 2009 г. Документът задължава държавите-членки в срок до 30 март 2010 г. да въведат промени в националното си законодателство. Те са свързани със санкции за мобилните оператори, когато не спазват евротарифата и не уведомяват коректно абонатите си за възможностите да спестяват, когато говорят в ЕС.

Премахват се ограниченията операторите да искат компенсиране на нетните загуби от предоставяне на универсална електронна съобщителна услуга по задължение (достъп до телефония независимо от местоположението на достъпни цени, телефонни указатели и справочни услуги, ценови пакети за хора с увреждания.         

 

За допълнителна информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail
: ephilcheva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени