ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

МС одобри изменения и допълнения в Закона за движение по пътищата 23.12.2009
Голям размер

По инициатива на министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в Министерски съвет бе внесен и одобрен Закон за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата.

Чрез промените се въвеждат пакет от ефективни и строги мерки, които ще осигурят противодействие на нарушения като фиктивното преминаване на технически преглед и черния пазар за шофьорски книжки.

За изпълнителите на годишен технически преглед на моторно превозно средство, които са нарушили закона, се въвежда глоба от 5 000 лв. и отнемане на разрешението за постоянно. Предвижда се предварително изпълнение на тези мерки.

Въвежда се лична отговорност на служителите, които извършват техническите прегледи. Имайки предвид европейския опит в тази посока, се вменява отговорност на едно единствено лице - технически специалист, който ще извършва проверката и ще носи отговорност за заключенията по отношение на изправността на автомобила. Въвеждат се и нови изисквания към лицата, кандидатстващи за издаване на разрешение на периодични прегледи.

Задължение на собственика ще бъде да оборудва пункта със система за видеонаблюдение, чрез която ще се заснема самия преглед и офиса на ръководителя на дейността с цел да се гарантира реалното му извършване и последващия контрол.

Допълненията в Закона при провеждането на обучението за придобиване на правоспособност за управление на моторно превозно средство са насочени към намаляване на субективните фактори. Въвеждат се технически устройства, позволяващи извършването на аудио-визуални записи по време на практическия и теоритичния изпит. Тези устройства ще бъдат собственост на ИА «Автомобилна администрация». Техническите устройства позволяват архивиране и съхраняване на записите, за нуждите на последващия контрол, както и гарантират невъзможността за манипулация.

За нарушение при извършване на обучението досега глобата е била от 100 до 1000 лева, а сега глобата е 5000 лева и отнемане на разрешението.

Със Закона за изменение и допълнение на Закона за движение по пътищата се създават и условия и ред за извеждане от държавната администрация на дейността по извършване на психологически изследвания.

 

За допълнителна информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени