ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Проектът на Меморандум между България и Румъния за аеронавигационно обслужване беше приет днес в МС 10.02.2010
Голям размер

Внесеният от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков в МС проект на Меморандум за разбирателство между Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България и Министерството на транспорта и инфраструктурата на Румъния беше приет днес.

С този документ се цели да бъде уредено сътрудничеството между България и Румъния във връзка с аеронавигационното обслужване. Друг важен въпрос, който се урежда с документа, е свързан с действията за създаването на функционален блок от въздушно пространство (ФБВП). Този блок ще бъде изграден от въздушните пространства на България и Румъния и въздушното пространство, включено в обхвата на международноправните ангажименти на Република България и Румъния (DANUBE FAB).

Предложеният проект на Меморандум е в съответствие със законодателството на Европейската общност за създаване на Единно европейско небе, организацията и използването на въздушното пространство в единното европейско небе, прилагането на това законодателство в държавите-членки и особено тяхното задължение да си сътрудничат за създаване на функционални блокове от въздушно пространство.

Функционалните блокове от въздушно пространство трябва да позволяват оптимално използване на въздушното пространство, като се отчитат потоците въздушно движение и тяхната добавена стойност, включително оптималното използване на технически и човешки ресурси, на базата на анализ на разходите и предимствата.

Работата по установяването на функционален блок от въздушно пространство е проект, чийто напредък и положителни резултати зависят изключително от доброто взаимодействие и ангажираност на основните участници в него от българска страна, както и съответните институции и организации от румънска страна. Предложеният проект на Меморандум последователно урежда стъпките и действията, които следва да предприемат страните по него, както и техните ангажименти.

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени