ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България няма задържан кораб по Парижкия меморандум за 2009 г. 18.02.2010
Голям размер

Няма нито един задържан кораб под българки флаг по Парижкия меморандум за държавен пристанищен контрол, се посочва в доклад на ИА „Морска администрация” за 2009 г. За сравнение – през 2008 г., от 119  проверени, задържани са били 7 кораба, или 6,7 % от всички инспектирани. 

Общият брой на проверени български кораби в пристанищата на страни, които членуват в Меморандума, през изминалата година е 58. Липсата на задържани кораби значително подобрява представянето на българското знаме по Парижкия меморандум.

Споразумението е от първостепенно значение за Европейския съюз, тъй като над 90% от товарооборота в общността се извършва по море. В Парижкия меморандум членуват всички страни - членки на Европейския съюз, които имат морско пристанище, както и държавите Канада, Русия, Исландия, Норвегия и Хърватска. Меморандумът урежда безопасността на хората при плаване, предотвратяване на опасността от замърсяване на околната среда от плавателни съдове, както и условията на труд за екипажа. Всяка година се публива т.нар. “черен”, “сив” и “бял” списък. Мястото на всяка държава зависи от броя на нейните проверени и задържани плавателни съдове през последните три години. В момента България е поставена в “сивия” списък, като целта е през 2011 г. да бъде част от “белия”, каквато е амбицията и на ИА “Морска администрация”.

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени