ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Първата фаза на преминаването към цифрова телевизия е гарантирана 09.03.2010
Голям размер

Първата фаза от преминаването към цифрова телевизия е осигурена, като е прието необходимото законодателство и са освободени честоти. Втората фаза на процеса зависи от намирането на средства за освобождаване на честоти, които в момента са заети от Министерството на отбраната/МО/. Това посочи заместник-министър Първан Русинов пред депутатите от парламентарната комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения. 

Първан Русинов припомни, че са приети промени в законите за електронните съобщения и радиото и телевизията; както и План за въвеждане на наземно цифрово телевизионно радиоразпръскване DVB-T. Комисията за регулиране на съобщенията/КРС/ е издала две разрешения за ползване на радиочестотен спектър за пет национални  мрежи за програми на търговски телевизионни оператори, а Съветът за електронни медии  - три лицензии на тв организации за разпространение на техните програми по цифров път.

За успешното продължаване на прехода към цифрова телевизия е необходимо осигуряване на финансови средства за освобождаване на радиочестотен спектър, който в момента е зает от МО, подчерта заместник-министърът. Предстои също провеждане от КРС на избор на предприятие, което ще използва радиочестотен спектър за изграждане на цифрова мрежа и ще разпространява програмите на БНТ и на БНР. Провеждането на широка осведомителна кампания за сроковете за преминаване към цифрова телевизия, също предстои. В сътрудничество с други държавни организации ще бъде търсено решение и на въпроса за начините за подпомагане на социално слаби граждани при инсталиране и използване на необходимата техника за приемането на цифрова телевизия. Необходима e силна координация между институциите за преодоляване на закъснението, натрупано през предходните години, за което  среща с народните представители от ресорната комисия е силна заявка, каза още Първан Русинов.

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail
: ephilcheva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени