ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ДП „Пристанищна инфраструктура” подписа договора за изграждане на БУЛРИС 15.05.2010
Голям размер

Генералният директор на ДП „Пристанищна инфраструктура” Евгений Москов подписа днес договор за изпълнение на проекта „Създаване на речна информационна система в  българския участък на река Дунав” (БУЛРИС) – първа фаза. Изграждането ще се финансира по Оперативна програма „Транспорт” и трябва да бъде завършено през 2011 г.

Този проект ще позволи България не само да изпълни изискванията на ЕС за подобряване на корабоплаването, но и да разшири възможностите си за модернизация на пристанищната инфраструктура, като предложи конкурентна транспортна услуга, привлече повече транзитни товари през своите дунавски портове и създаде условия за ускорено развитие на интермодалните терминали по протежението на реката.  

Речните информационни системи управляват трафика по водните магистрали, носят отговорност за поддържането на плавателния път, сигурността на корабите и опазването на околната среда. Тези системи позволяват в реално време на екипажите на корабите да бъде предоставена информация за състоянието на реката, за наличието на критични участъци, за акваторията на пристанището, в което предстои да акостира плавателния съд и за метеорологичната обстановка там.

Реализирането на проекта ще подпомогне и железопътния транспорт, защото развитието на интермодалните терминали ще подобри връзката море – река чрез железопътен транспорт и ще увеличи товарните железопътни превози. 

След проведена тръжна процедура, на 28 декември 2009 г. бе избран изпълнителя по първа фаза на проекта - „Обединение БУЛРИС 2009”, а сумата на подписания днес договор е 13 547 328.00 лева с ДДС. 

* Проектът БУЛРИС е част от Общоевропейската навигационна информационна система за осигуряване на ефективно и безопасно корабоплаване по вътрешните водни пътища. Изграждането на речни информационни системи във всички участъци на река Дунав например, контролирани от отделните държави в общността, ще позволи създаването на единна навигационна система, която да осигури ефективно и безопасно корабоплаване по една от най-големите речни магистрали в общността. В българската част на реката все още няма изградена подобна речна информационна система. Това поставя страната ни в неравнопоставено положение спрямо останалите държави в Общността, защото не е включена в общата европейска система за обмен на информация. Освен това подлежим на санкции, ако не изпълним в срок проекта, който се разработва на базата на Директива 2005/44/ЕС на парламента и Съвета на общността от 7 септември 2005 г.

Проектът БУЛРИС е включен в приоритетна ос IV на ОП „Транспорт” – „Подобряване на условията за корабоплаване по морските и вътрешни водни пътища” и ще бъде осъществен в три фази в рамките на програмния период до края на 2013 г. ДП „Пристанищна инфраструктура” е бенефициент по проекта. Индикативният бюджет на БУЛРИС е 15 млн. евро, а на първа фаза – 15 млн. лева.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени