ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Цветков подкрепи участието на българските ATV пилоти в рали „Дакар 2011” 02.06.2010
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков представи днес българските участници в световната рали надпревара “Дакар 2011”. Пилотите Тодор Христов и Петър Ценков. ще участват в рали Дакар под егидата на министър Александър Цветков. Това ще подпомогне популяризирането на тяхното участие и добрата реклама за България в надпревара, излъчвана в 168 държави и наблюдавана от над един милиард зрители.

По време на пресконференцията министър Цветков заяви, че успехите на българите, независимо в коя област са те, трябва да бъдат подкрепяни и насърчавани от обществото, правителството и медиите. Заставам зад хора, които знам, че ще представят достойно България и ще зарадват всички фенове. Успехите на българските офроудъри в Европа са големи, и аз ще се опитам чрез институцията, която представлявам да помогна за повече гласност на техните постижения, каза още Александър Цветков.

За първи път в историята на най-престижната рали надпревара Дакар ще се включат български пилоти с ATV. Това е тридесет и третото издание на легендарното състезание, което дълги години се провеждаше в Африка, а от 2009-та година вече е в Южна Америка. Българските състезатели са поканени в състава на най-големия частен отбор в Европа – френския “MD Rally Sport, чийто собственик и мениджър Антоан Морел взе участие в днешната пресконференция.

Българските пилоти Тодор Христов и Петър Ценков от две години се готвят усилено, като взеха участие в над 20 международни състезания. Двамата са с призови места в рали-рейд и маратонски надпревари в Гърция, Италия, Румъния и Германия, а Христов спечели шампионската титла по оффроуд на България и Гърция за 2009-та година. В Гърция българите поставиха и рекорд по продължителна езда – 1000 км. за 24 часа в най-тежкото автомобилно състезание „24 часа на Атина”.

Подготовката им за „Дакар 2011” включва още участия до края на годината в маратонски състезания в Румъния и Гърция. Най-важното условие на организаторите на Дакар е участие в кръгове от Европейски или Световен шампионат. Христов и Ценков вече са печелили състезания от Европейски Шампионат, но най-важните тестове за самите тях ще бъдат през октомври в Мароко, когато ще оттренират навигация в дюните по време на състезанието „Shamrock 2010” кръг от световния шампионат.

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени