ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Инспекторите от ДАИ Бургас заловиха незаконно такси 15.06.2010
Голям размер

Инспекторите на областен отдел „Контролна дейност – ДАИ” – Бургас заловиха незаконно такси работещо в района на град Бургас. Водачът на таксиметров автомобил Опел Астра не е притежавал разрешително от Община Бургас за извършване на таксиметров превоз, а автомобилът не е бил вписан в „Регистрация за таксиметрова дейност”. Водачът е подвеждал клиентите с наличието на атрибути на законен таксиметров автомобил – открита табела „ТАКСИ”, включен в режим „СВОБОДНО” фискален апарат, залепени разрешителни стикери и т.н.

При проверката водачът е представил разрешително за упражняване на таксиметрова дейност на територията на Община Бургас. След направена справка инспекторите установяват, че това разрешително е издадено за друг автомобил. Това е грубо нарушение за което автомобилът временно е спрян от движение и е отнета шофьорската книжка на водача до заплащане на гаранция от 1 500 лева.

Началникът на областен отдел „Контролна дейност – ДАИ” – Бургас Николай Милушев е направил необходимите предписания в бъдеще да не се издава Удостоверение за регистрация за извършване на таксиметров превоз на заловеното незаконно такси Опел Астра собственост на АД „Евролийз АУТО”, клон Бургас.

По време на акцията беше заловен и таксиметров водач, който е работил с изтекло наказателно постановление (неплатена глоба) от пет месеца, също така водачът не е попълнил и пътния лист с час на започване на работа. На този таксиметров водач също временно е отнета книжката до заплащане на наказателното постановление с изтекъл срок.

При проверката на инспекторите на ДАИ Бургас е установен и трети фрапиращ случай при който, таксиметровият водач е извършвал превоз на пътници без да включи касовия апарат, като не е постави табела „НЕ РАБОТИ”. Водачът е направил опит да осуети проверката, като е отказал да даде на инспекторите шофьорската си книжка и контролния талон на автомобила, с оправданието, че вози негови гости до летище Бургас. По този случай водачът ще бъде лишен от 1 до 6 месеца от свидетелството за правоуправление и ще му бъде наложена глоба до 200 лева след издаването на наказателното постановление.

Залавянето на тези таксиметрови автомобили е в резултат от специализирана седмична акция с участието на ДАИ, КАТ и представители на Община Бургас. В рамките на тази акция са съставени и още 15 акта за по-малки нарушения, като не попълвани редовно пътни книжки, представяне на актове с изтекъл срок вместо контролни талони, не прикрепени дневни отчети към пътната книжка и др.

Припомняме ви, че от началото на годината до месец май в района на Област Бургас са извършени 1 273 проверки на таксиметрови автомобили, като са наложени 62 акта, издадени са 51 наказателни постановления и 5 автомобила временно са спрени от движение.

Специализираните съвместни акции, насочени към борба с нелегални и нередовни таксиметрови автомобили в района на Област Бургас, ще бъдат засилени през летните месеци.

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени