ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Първан Русинов участва в конференция за използване на честотите след преминаването към цифрова ефирна телевизия 17.06.2010
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов участва в конференция на министрите от Югоизточна Европа за използване на честотния спектър, който ще се освободи след преминаването към цифрова ефирна телевизия. Форумът се състоя на 16 и 17 юни в  Белград, Сърбия.  

Участниците в конференцията са посочили необходимостта от общ подход за постигане на максимален икономически и социален ефект от освободения честотен ресурс.

В България се обсъждат различни възможности освободените честоти да се използват за мобилен бърз интернет; изграждане на радиомрежа за защита при бедствия; нови безжични технологии, каза по време на форума заместник-министър Русинов. Основната цел ще бъде да се осигурят високоскоростни услуги, както в големите градове, така и в по-малките населени места.

Държавите-членки на Европейския съюз имат ангажимент да гарантират към 2012 г. окончателното спиране на наземнато аналогово излъчване. Преминаването към цифрова ефирна телевизия ще осигури нови възможности на потребителите, като  по-голямо разнообразие на телевизионните програми. Създават се условия за увеличаване на броя на българските програми с национален и регионален обхват, с възможност за портативно и мобилно приемане. Осигурява се достъп на широката публика до услугите на информационното общество и цифровото съдържание. Предоставя се по-богата палитра от информационни услуги, включително интернет и електронна поща, електронна търговия, електронни банкови операции, обогатяване на съдържанието с аудио описание, аудио субтитри, специализирани субтитри и език на знаците за хората с увреждания.

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени