ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Александър Цветков провери готовността на морските бази за летен сезон 2010 г. 18.06.2010
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията  Александър Цветков посети днес морска база в Слънчев бряг, за да инспектира как се спазват разпоредбите на Наредбата, която регламентира плаването на яхти, лодки, джетове и други плавателни средства, използвани за спорт, туризъм и развлечения.

До този момент не е имало подобен нормативен акт и фактически това е първият летен сезон, през който новите разпоредби ще действат. Контролът е изключително засилен и няма да бъде допуснато водните атракциони да застрашават сигурността на летовниците, каза по време на проверката министър Александър Цветков.

На присъстващите бе показано какво трябва да има всяка регистрирана морска база, за да отговаря на новите изисквания. Задължително е да има обособени коридори, по които джетовете и другите плавателни съдове да влизат на безопасно разстояние от къпещите се. Освен това джетовете трябва да са снабдени със специален пулт, който позволява да бъдат дистанционно спирани от брега, ако нарушават правилата. Допълнителна мярка, която е въведена, е джетовете да бъдат регистрирани, каза още министър Цветков. По този начин всеки гражданин ще може да подаде сигнал на тел. 112 за извършено нарушение, а собственикът на плавателния съд да понесе наказанието си.

Контролът на базите ще се осъществява съвместно от Изпълнителна агенция „Морска администрация” и Гранична полиция, а глобите за нарушителите ще са между 1000 и 3000 лева., стана ясно по време на проверката.

 

Снимки от проверката на морска база в Слънчев бряг.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени