ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заместник-министър Камен Кичев се срещна със собствениците на туристически корабчета 21.06.2010
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев се срещна със собствениците на плавателни съдове от Бургас и региона, които извършват сезонен превоз на хора. Поводът са новите изисквания към този вид дейност, които Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията въведе от този летен сезон.

Полагаме усилия, за да създадем максимално добри условия за този бизнес, но и контролът ще бъде изключително засилен, каза Камен Кичев. С въвеждането на новите изисквания всеки капитан на туристическо корабче, който застрашава безопасността на пасажерите може да загуби свидетелството си за правоспособност или разрешителното на корабът му да бъде отнето, допълни заместник-министърът.

До сега единствената санкция бе налагането на финансова глоба. Строгите наказания, които влизат в сила от този летен сезон, ще важат при претоварване на плавателния съд, нерегламентирано приставане на кораба или замърсяване на морската среда. Катерите на ИА „Морска администрация” ще извършават засилен контрол как се спазва новият регламент. Отворени сме за диалог с бранша, но не можем да си позволим никакви компромиси с безопасността на хората, подчерта Камен Кичев.

По време на срещата бяха обсъдени и промените в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Р България. С тях ще бъдат решени част от проблемите на собствениците на туристически корабчета, като се създаде по-либерален режим за изграждането и стопанисването на кейове и пристани.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени