ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Александър Цветков се срещна с македонския си колега Миле Янакиески 30.07.2010
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Александър Цветков се срещна днес с министъра на транспорта и съобщенията на Република Македония Миле Янакиески. В разговорите бяха обсъдени възможностите за подобряване на двустранното сътрудничество в областта на транспорта и бяха набелязани следващи стъпки в железопътния, пътния и въздухоплавателния сектор.

Като важна перспективна област, двамата министри посочиха участието в изграждане на транспортни инфраструктурни проекти. В тази връзка македонският министър информира за предстоящ международен търг в Македония за модернизиране на жп линия в участък от общо 16 км по трасето на коридор № 10.  Министър Александър Цветков посочи, че български фирми също имат намерение да участват в търга.

В разговорите бе засегната и темата за Коридор № 8, която продължава да бъде приоритетна и за двете страни. Визирайки необходимостта от подобряване на координацията в изграждането на този проект, българската страна предложи да бъде възобновена дейността и актуализиран състава на Ръководните съвети за изграждане на жп връзката между България и Македония (създадени в изпълнение на чл. 5 т. 2 от Спогодбата между правителствата на Република България и Република Македония от 12.03.1999 г.). Тези ръководни съвети на практика следва да бъдат експертните звена, които най-пряко да следят напредъка на проектите по трасето. Те трябва да изготвят и план за съвместни действия с Управляващия комитет и Техническия секретариат на Коридор № 8, с цел ускоряване на реализацията на проекта. Предложението бе прието от македонската страна.

Министър Цветков запозна македонския си колега с възможностите за използване на българския железопътен регистър за включване на македонските вагони в европейския регистър на железопътните возила. Това на практика би ги направило част от европейския железопътен парк. 

Александър Цветков представи и възможностите за обучение в областта на аеронавигационното обслужване в тренировъчния център на ДП „Ръководство въздушно движение”, включващо „опреснителни“ курсове за ръководители на полети и квалификация на персонала, отговарящ за безопасността на полетите и ръководството на въздушното движение.

Той информира министър Янакиески за изпълнението на проекта Функционален блок на въздушното движение „Дунав“ между България и Румъния, който осъществява програмата на ЕС „Единно европейско небе“, целяща намаляване на фрагментацията на въздушното пространство в ЕС.  Министър Цветков допълни, че в проекта участват предприятията за аеронавигационно обслужване на България и Румъния и че той е отворен към всички съседни страни от региона, включително Македония.

Министрите на транспорта обмениха информация и за концесионирането на инфраструктурни съоръжения в двете държави. Македонският министър прояви интерес и към рециклирането на стари жп вагони като бе договорено представители на съответните български предприятия да представят своите предложения в тази област.

От българска страна бе поставен и въпроса за дълга на македонските железници към БДЖ. Двамата министри се договориха, експертна група по железопътен транспорт, да обсъди детайлно въпроса в края на август в Скопие и да изготви план за съвместни действия и конкретни предложения за решаването на проблема.

На срещата бе договорено в края на месец септември т.г., в София да се проведе Петото заседания на смесените работни групи по транспорт, по време на което да бъдат обсъдени конкретни форми на сътрудничество в редица сфери на транспортната политика, в т.ч. и прилагането на европейските изисквания и правни норми в тази област.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени