ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ДП „Пристанищна инфраструктура” представи напредъка по проекта ECOPORT 8 12.08.2010
Голям размер

Екипът на Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) представи днес в гр. Бургас напредъка в изпълнението на проекта ECOPORT 8.

По време на пресконференцията бе разяснено, че в рамките на проекта ECOPORT 8 (2009-2012) се предвижда да бъдат извършени изследвания и тестове, въз основа, на които ще се изготви база за екологично сертифициране на пристанищата като се вземат под внимание националните нормативни изисквания, както и тези на Европейския съюз за създаването на пилотна мониторингова система. В  България тя ще бъде изпробвана първо на пристанище Бургас.  

ДППИ си поставя за цел да информира българската общественост за предоставените от Европейския фонд за регионално развитие средства за екологичното сертифициране на българските пристанища и по-специално на порт Бургас - първото българско пристанище, което ще бъде екосертифицирано.

Проектът „Екологосъобразно управление на пристанищата от трансграничния коридор” (ECOPORT 8) е част от приоритетна ос 2 на Оперативна програма за транснационално сътрудничество в Югоизточна Европа (2007-2013). Той е одобрен за финансиране сред 1099 предложения. Индикативният му бюджет е 324 200 евро, като 85% от тях са от Европейския фонд за регионално развитие, а останалите се отпускат от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Целта на ECOPORT 8 е да подобри качеството на пристанищата, поставяйки като основен приоритет предотвратяването от замърсяване на водата, въздуха и инфраструктурата в пристанищните райони и прилежащата брегова зона посредством тясното сътрудничество между научните институти и местните пристанищни власти. Друга основна цел е съхраняването на естествените ресурси в пристанищните зони и прилежащите крайбрежни територии.

Крайният резултат от проекта трябва да бъде постигане на безопасен, сигурен, екологичен и ефикасен морски транспорт, изграждане на модерни пристанища, които да осигуряват подходяща среда за цялостното икономическо развитие на страната и интеграция в международен план – в интерес на екологията, икономиката, населението и общините.

ECOPORT 8 включва пристанища от Коридор 8, за които да бъдат дефинирани общи стандарти. Партньори по проекта са пристанищните власти и научните институти от шест страни: Италия, Гърция, Румъния, Черна гора, Албания и България. От българска страна Държавно предприятие ”Пристанищна инфраструктура” (ДППИ) е партньор и събенефициент по проекта. Друг български партньор е Институтът по водни проблеми към БАН.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени