ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Изявление на министър Александър Цветков за предлаганите промени в Закона за автомобилните превози 07.09.2010
Голям размер

Предлаганите промени в Закона за автомобилните превози бяха използвани спекулативно от някои, които целяха да заблудят част от колегите от автомобилния бранш и да провокират тяхното недоволството и опасения за техния бизнес. Това е абсолютно неоснователно и създава излишно напрежение в бранша.  

Републиканска транспортна схема има за цел да внесе ред и съгласуваност в автобусните линии на територията на цялата страна. С промените в закона се цели да бъде ударен сивият сектор и да се спре нелоялната конкуренция.

Директни линии ще има навсякъде, където има необходимост. Това се отнася и за курортните градове, СПА центровете, райони с културни забележителности и други населени места, които не влизат в Републиканската транспортна схема. Сега действащите автобусни линии ще продължат да функционират до изтичане на договорите.

След 2012 г., когато ще влезе в сила новата Републиканската транспортна схема, автобусните линии ще се предоставят по нови правила. Областните и междуградските линии ще са предмет на наредба към закона и ще са съобразени с разписанието на републиканската транспорта схема. Всичко това не само няма да оскъпи услугата, но ще намали цената й, тъй като превозите ще бъдат оптимизирани и по-ефективни.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени