ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Със заповед на министър Александър Цветков е отнето разрешението на нередовен пункт за технически прегледи 30.09.2010
Голям размер

Със заповед от 29 септември 2010 г. на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков бе отнето разрешението на контролно-технически пункт, в който бе извършен фиктивен преглед на превозно средство. Сигналът за неправомерните действия дойде от националния ефир на  “bTV”, където бе показано как се издава удостоверение за преминат технически преглед на кола, без тя да присъства в пункта.  

Министър Александър Цветков пое ангажимент, че на пункта ще бъде отнето разрешението още същия ден. Разпоредена бе проверка, в рамките на която инспекторите от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация” установиха, че цитираното в репортажа превозно средство се е намирало в с. Брестовец, Област Плевен в частен имот със изпуснати гуми и във видимо неизправно техническо състояние, но и със залепен стикер за преминат периодичен преглед.

В следствие на регистрираното нарушение инспекторите са отнели разрешението на контролно-техническия пункт, печатите на фирмата и са съставили акт за установено административно нарушение.

Бързите и ефективни действия на ИА „Автомобилна администрация” са възможни благодарение на промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила през юли тази година. За този период това е четвъртият пункт, който губи разрешението си, заради такова нарушение. За сравнение – преди промените в нормативната уредба не е имало нито един пункт с отнет лиценз за нарушение.

Предстои до края на годината да влезе в сила и Наредба № 32 от Закона за движение по пътищата по силата, на която всички пунктове извършващи технически прегледи на превозни средства ще бъдат оборудвани с устройства за видео наблюдение, свързани директно с Автомобилна администрация. Очакванията на експертите от изпълнителната агенция са след това допускането на подобни нарушения на пунктовете да бъдат преустановени.

 

 

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени