ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Цветков обсъди проблемите на българските превозвачи с турския посланик 06.10.2010
Голям размер

По искане на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес в МТИТС се проведе среща между него и посланика на Република Турция в България г-н Мехмет Гюджюк.

По време на разговорите министър Цветков поиска информация за причините, поради които турската страна продължава да поставя ограничения и препятствия, създаващи проблеми в работата на българските превозвачи преминаващи през нейна територия. Това се случва въпреки постигнатите договорености и подписания Протокол след неговите срещи и разговори в Анкара с турския му колега г-н Бинали Йълдъръм, проведени през месец януари тази година. Посланикът на Република Турция в България заяви, че ще запознае компетентните органи в своята страна и ще изпрати своевременно официален отговор.

Част от проблемите, които възникват пред българските превозвачи пътуващи от и до Турция са:

  • Изчакването на ГКПП Капъкуле на българските автомобили, извършващи превози за Република Турция със СЕМТ/ЕКМТ разрешителни, защото са пристигнали на граничния пункт по-рано от определеното от турската страна време за извършване на даден курс. В СЕМТ/ЕКМТ няма такива изисквания, освен изискването СЕМТ/ЕКМТ-разрешителното да се намира в кабината на превозното средство от момента на товарене до разтоварването.
  • Продължава практиката на некоректен контрол на еднократните разрешителни, които често се обявяват за вече ползвани от други превозвачи, въпреки потвърждението на ИА АА, че са валидни и са дадени на фирмата на спрения автомобил.
  • Задържане на ТИР-карнетите, с които е извършен превоз до Турция, което води до проблеми при отчитането им пред ИРУ.
  • През последните три месеца граничните власти са започнали да изискват нотариално заверени пълномощни от водачите и не признават командировъчните заповеди, които им се представят.
  • На водачи, престояли повече от 10 дни на територията на Турция /в повечето случаи поради задържане на ТИР-карнетите или неосвобождаването на товара от получателя/ се налагат глоби по 300 лири.
  • Ограничение на горивото в резервоарите на влизащите в Турция тежкотоварни автомобили до 550 л.
  • Забрана за товарене на наши превозвачи от турски пристанища и безмитни зони.

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени