ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Четири фирми получиха становище за иновативност на софтуерни разработки, които кандидатстват по ОП”Конкурентоспособност” 08.10.2010
Голям размер

Четири фирми получиха положително становище за разработките си от Комисията за разглеждане и оценка на иновативността и правата по интелектуална собственост върху внедрявания софтуер от кандидати по Оперативна програма „Развитие на конкурентоспособността на българската икономика” с предмет: „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги”. Общо пет предложения са разгледани от експертите. Одобрените проекти за безвъзмездно финансиране са публикувани от днес на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията /МТИТС/

http://www.mtitc.government.bg/page.php?category=553&id=4451.

Методиката за оценка е разработена по заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков с цел да се преодолее невъзможността на фирмите от сектора информационни и комуникационни технологии,  да участват в грантови схеми за иновации по Оперативна програма «Конкурентоспособност». Програмата изисква представяне на патент от кандидатите, а сертификат за уникалност на софтуер не съществува в България и повечето страни по света.

Удостоверенията ще служат за кандидатстване по две грантови схеми по ОП ”Конкурентоспособност” - „Развитие на стартиращи иновативни предприятия чрез подкрепа за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги” и „Подкрепа за внедряване в производство на иновативни продукти, процеси и предоставяне на иновативни услуги”.

Заявката за оценка на иновативността и правата по интелектуална собственост върху внедрявания софтуер от кандидати по ОП «Конкурентоспособност» се подава в Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщения. Становищата на комисията  се публикуват на интернет страниците на МТИТС, изпълнителната агенция «Електронни съобщителни мрежи и информационни системи», БАИТ, БАСКОМ и ИКТ Клъстър с оглед евентуални възражения от други компании по правата за интелектуална собственост върху същата тази софтуерна разработка.

Комисията за разглеждане, оценка и изготвяне на становище за иновативност на предложенията, е съставена от председател, технически секретар и още шестима експерти, като трима от тях са излъчени от браншовите организации. Участниците в комисията подписват декларация, че нямат материален интерес от получаването на помощ за реализиране на софтуерни разработки на определен кандидат или участник и не са "свързани лица" по смисъла на Търговския закон.

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени