ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Александър Цветков представи днес новата автоматизирана система на РВД 15.10.2010
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков днес представи новата автоматизирана система за управление на въздушното пространство – УВД (SATCAS) на ДП „Ръководство въздушно движение”.

По време на представянето министър Цветков, заяви че системата гарантира по-голяма безопасност на полетите над страната и позволява увеличаване на капацитета за обслужване на трафика с над 50%. Тази система е необходима и за изграждането на общото въздушно пространство с Румъния, което е и основната цел на съвместния проект DANUBE FAB. По проекта се работи много активно и очакваме в края на 2012 България и Румъния да имат единно небе, което означава, че полетите между двете държави ще са по-кратки, по-екологични и съответно по-евтини, каза още Александър Цветков.

Новата автоматизирана система е съвместима с тези в европейските страни и е една от най-високотехнологичните в световен мащаб. Тя е в експлоатация на 20 септември 2010 г. и е на стойност около 9 млн. евро, които са осигурени от бюджета на предприятието. Към нея вече са включени и летищата във Варна и Бургас. С това автоматизираната система за УВД SATCAS разшири обхвата си на действие върху цялото контролирано въздушно пространство на България, а летищните центрове получиха съвременна система за контрол на полетите, която може да работи както в интегриран, така и в самостоятелен режим, с което реално се подобрява безопасността на обслужването. Новата система се характеризира с повишено бързодействие и капацитет. Използването на широкодостъпни на пазара хардуерни модули улеснява поддръжката и намалява времето за отстраняване на дефект, с което се повишава нивото на надеждност на системата.

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени