ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Приключи първият етап от установяването на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния 20.10.2010
Голям размер

Приключи първият етап от установяването на функционален блок от въздушно пространство между България и Румъния. Това стана с подписването на Меморандум за разбирателство между ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” и Националния контролен орган на Румъния. Документът беше парафиран по време на второто съвещание на Управителния комитет на проекта DANUBE FAB, което се проведе вчера, 19 октомври 2010 г., в град Велико Търново.

От началото на проекта до момента бяха подписани меморандуми за разбирателство между двете правителства, както и между доставчиците на аеронавигационно обслужване в двете държави.

На форума беше направен преглед на изпълнението на решенията от първото съвещание:

  • сключване на споразумение между ДП РВД, ROMATSA и ЕВРОКОНТРОЛ за оказване на съдействие по проекта;
  • координиране на общ подход при разработването на националните планове за ефективност на Ааеронавигационното обслужване, съгласно изискването на Регламент 691/2010 на ЕС;
  • подготвителни дейности за Международно споразумение за DANUBE FAB;
  • представяне на план за организация на въздушното пространство на DANUBE FAB.

Участие в съвещанието взеха главният директор на ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” Тилко Петров, генералният директор на ДП „Ръководство въздушно движение” Диян Динев, главният директор на гражданската авиация на Румъния Каталин Раду, генералният директор на ROMATSA Богдан Дончу, Ричард Ферер, представител на Изпълнителната агенция на ЕК за трансевропейската транспортна мрежа TEN-T EA, която участва във финансирането на проекта.

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени