ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

В рамките на учение на МТИТС бе предотвратена терористична атака срещу пристанище Варна 20.10.2010
Голям размер

Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията проведе днес учение, в което бе разиграна ситуация на терористична атака срещу няколко пристанищни терминала в района на град Варна. Целта бе да бъде проверена готовността и синхрона в действията на институциите при опит за нападение, обясни изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” Сергей Църнаклийски от ситуационния център на министерството в директна видео връзка с Варна.

Както бе предвидено в сценария, сутринта на 20 октомври бяха заловени две лица на терминала за генерални товари на пристанище „Поддържане чистотата на морските води”, които след разпит признават, че целта им е взривяването на порта. Разкриват и своите съучастници, които трябва да атакуват други обекти. Информацията е съобщена на изпълнителния директор на ИА „Морска администрация”, който издава заповед всички пристанища в района на Варна да бъдат приведени в по-високо ниво на сигурност.

В резултат на предприетите мерки служителите на Гранично полицейско управление – Варна задържат две лица в местността северно от пристанище „Леспорт”. В колата им са намерени мокри водолазни костюми. Заловени са и две лица, които се опитват да проникнат в същото пристанище, а в контейнерния терминал на Варна – Запад са задържани двама човека с неустановена националност.

Получава се доклад от отговорника по сигурността на пристанище „МТГ – Делфин”, че на борда на ремонтиращ се кораб има пожар следствие на взрив. Същевременно на порт „ТЕЦ Варна” избухва бомба, която събаря товарен кран и подпалва кораб.

Екипите по сигурността откриват самоделни взривни устройства на пристанищата „Леспорт” и „ПЧМВ”, които са обезвредени.  Заловена е и група, чиято цел е била „отвличане на вниманието”.

Това бяха основните инциденти, които бяха разиграни в рамките на учението. След края му Сергей Църнаклийски благодари на участниците за добрата организация. Учението бе проведено на ниво и постигна предварително поставените цели, каза той. Изпълнителният директор на Морска администрация съобщи, че през следващата година ще бъде подготвено мащабно учение, което да обхване Бургас и Варна. Тези мероприятия допринасят за повишаване на сигурността на нашите пристанища, каза в заключение капитан Църнаклийски.

В днешното учение участваха ИА „Морска администрация”; ДП „Пристанищна инфраструктура”; Гранично полицейско управление – Варна; пристанищата „Варна”, „Леспорт”, „ПЧМВ”, „ТЕЦ Варна”, „МТГ-Делфин”, „Одесос ПБМ”; структури и специални отряди за борба с тероризма на МВР и Военноморските сили.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени