ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България става част от международния проект „Виа Карпатия” 22.10.2010
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев подписа днес Декларация „Виа Карпатия” за продължаване на най-краткия пътен маршрут по оста Север – Юг, свързващ Литва, Полша, Словакия, Унгария, Румъния, България и Гърция.

С подписването на декларацията официално се обявява разширяването на проекта „Виа Карпатия” към Гърция, България и Румъния. Разширяването към тези нови страни ще стимулира транзитните превози по оста Север – Юг между Балтийскo и Черно море. Целта е развитието на пътната инфраструктура в региона и включването й към Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T), а с това и икономическото развитие на източните региони на Европейския съюз.

Международният проект „Виа Карпатия” ще даде възможност за по-пълното натоварване на трасето по важните пътни проекти, които страната ни изгражда по маршрута на Общоевропейски транспортен Коридор ІV, а също и на моста над река Дунав при Видин – Калафат.

По настояване на Румъния и Република България към декларацията са включени две допълнителни отклонения по трасето, съответно – към пристанище Констанца и към София – Свиленград – черноморските страни от ТРАСЕКА.

Предложението на българската страна за отклонението София – Свиленград цели по-цялостното обхващане на страните от черноморския басейн в проекта, тъй като маршрутът на отклонението съвпада изцяло с Коридор ІV.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени