ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Сергей Църнаклийски откри конференция за интермодалния транспорт 26.10.2010
Голям размер

Изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” Сергей Църнаклийски откри днес първата национална среща по проект “Транснационална мрежа за насърчаване на мултимодален транспорт – вода-суша” – WATERMODE. Темата на форума, който се организира от изпълнителната агенция, бе „Интермодалният транспорт – ключов фактор за развитие в Югоизточна Европа”.

Проектът WATERMODE се изпълнява по Оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Югоизточна Европа 2007 – 2013”. Основната му цел е да насърчи координацията между публичните и частни партньори, които се занимават с логистично и пространствено планиране, да подчертае потенциала на водните пътища, които пресичат региона и да допринесе за пълната интеграция на морския и речния транспорт в логистичната верига. Стойността му е 3 193 500 евро, като от тях 2 461 600 евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 252 875 евро са от Програмата за финансово подпомагане на страните-кандидатки за членство в ЕС.

Водещ партньор по проекта е пристанище Венеция, а сред другите участници са ИА „Морска администрация”, Пристанищна администрация Леванте, Европейски център за бизнес и иновации (Гърция), Национална компания „Морски пристанища” (Румъния), Асоциация на индустриалците в Унгария, пристанище Копър (Словения), пристанище Дуръс (Албания), пристанище Бар (Черна гора), Университета в Нови Сад (Сърбия)  и др. 

На конференцията бяха представени транснационалната мрежа за мултимодален транспорт; конкурентоспособността на мултимодалните превози с воден компонент; общите процедури за обучение по безопасност на човешките ресурси, заети в пристанищата и логистичните центрове, както и данни за логистичните мултимодални терминали в региона на проекта. Бяха обсъдени и теми в областта на контейнерните превози в Черноморския регион, развитието на интермодалния транспорт, оптимизация на връзката на пристанищата с хинтерланда и др.

Във форума взеха участие специалисти от частния сектор и държавната администрация в областта на мултимодалните превози.

  

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg

Приложение
 Презентация за проекта WATERMODE (422.5 KB)

© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени