ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

В Русе се проведе конференция за информационните услуги на р. Дунав 05.11.2010
Голям размер

На 3 и 4 ноември в гр. Русе беше проведена 9-та Конференция за информационните услуги за река Дунав (DISC). Събитието се организира от  Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на р. Дунав” (ИАППД) и в него взеха участие представители на редица международни и български организации, работещи в сферата на вътрешния воден транспорт. Конференцията е годишно информационно мероприятие на ГИС Форума за р. Дунав, което последните две години се организира в рамките на проект NEWADA (Network of Danube Waterway Administrations).

Форумът бе открит от областния управител на Русе Пламен Стоилов, който подчерта значението на конференцията за подобряване сигурността на корабоплаването по река Дунав. Като представител на държавата той потвърди, че Република България изцяло подкрепя усилията на Европейската комисия за превръщането на корабоплаването по вътрешните водни пътища в атрактивен вид транспорт с големи перспективи за развитие в бъдеще. В контекста на европейската политика за оползотворяването на свободния потенциал по вътрешните водни пътища, развитието на река Дунав като европейска транспортна ос се очертава като един от приоритетите в националната политика на страната.

Във фокуса на конференцията беше проектът NEWADA. Лидерите на отделните работни пакети направиха обзор на настоящото състояние, постигнатите към момента резултати и предстоящите дейности по проекта.

В рамките на първия ден бяха представени докладите на Румъния, България, Сърбия, Хърватска, Унгария, Словакия, Австрия, Германия и Чехия за настоящото състояние на дейностите по отношение изработването на електронни навигационни карти за вътрешно корабоплаване, обмена на данни, речните информационни системи, проучванията, както и използваните технологии и софтуерни решения в тази сфера. Представителите на Дунавската комисия и Комисията за басейна на река Сава  също презентираха своите доклади.

През втория ден от конференцията бяха представени проектите WANDA, IRIS EU II, NELI, BULRIS, CBRIS II HR-HU, както и Изпълнението на РИС в Сърбия. Участниците в DISC’10 имаха възможността да се запознаят и с използваните технологии и софтуерни решения на различни организации и компании, работещи в тази сфера.

В края на форума беше заключено, че запознаването с настоящите дейности във всяка една държава, с проектите, които се изпълняват и тези, които са планирани, както и с решенията, които отделните организации и компании предлагат, е една добра основа за реализиране на бъдещите дейности на всички заинтересовани лица в тази област. По този начин ще бъде постигната тяхната обща цел – превръщането на корабоплаването по вътрешните водни пътища в един сигурен, икономически ефективен и благоприятен за околната среда начин за транспорт. 

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени