ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заместник-министър Камен Кичев откри международна конференция за морското пиратство 11.11.2010
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев откри днес международна конференция на тема „Морското пиратство в контекста на сигурността на морския транспорт и отношението му към националната сигурност на България”.

Поводът, за провеждането на форум от такъв мащаб в нашата страна, са зачестилите през последните години пиратски нападения над търговски кораби. Известно е, че днес най-горещата точка на това явление е районът на Аденския залив и крайбрежието на Сомалия. Там потърпевши станаха и 44 български моряци, сред които трима капитани, отбеляза в своето слово Камен Кичев.

По данни на международното морско бюро до този момент на годината инцидентите с нападения на пирати са 289; заловените кораби са 39; 773 души са били взети за заложници; 27 са били ранените; един е бил убит, допълни заместник-министърът.  

Заместник-министър Камен Кичев представи и действията, които българската държава е предприела за противодействие на този проблем. Към Министерството на външните работи е създаден Кризисен център, в който при нужда участват експерти от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, от Изпълнителна агенция „Морска администрация”, както и представители на корабособственика.

В конференцията участват експерти от морския бранш от Европа, САЩ, Африка, Близкия Изток и Азия, представители на Европейската комисия, както и официални държавни лица от Сомалия. Организатори на събитието са ИА „Морска администрация", „Българска асоциация на морските капитани” (БАМК), „Българска асоциация за спедиция, транспорт и логистика” (НСБС), „Българска асоциация на корабните брокери и агенти” (БАКБА), „Българска асоциация на корабопритежателите” (БАК), „Риск Сълюшън”.

Форумът, който се провежда под егидата на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, ще продължи и утре, като програма на събитието може да видите тук.

 

 

 

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени