ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заместник-министър Русинов представи прилагането на директивата за пространствени данни 17.11.2010
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов представи стъпките в прилагането на Директивата за пространствени данни INSPIRE в българското законодателство. Презентацията бе част от потребителската конференция „Географски информационни системи в действие 2010”. Дискусията се организира от ЕСРИ – България и е посветена на Световния ден на Географските информационни системи – 17 ноември.

Законът за достъп до пространствени данни регламентира създаването на национален портал за достъп до пространствената информация и ще бъде свързан с европейска електронна платформа. 34 теми на данни трябва да бъдат описани и достъпни чрез извършване на услуги. Тези области покриват повечето сфери на икономиката и на практика създават задължения на всички държавни структури да приведат своите данни в съответствие с изискванията на ЕС.

Като начални действия по прилагането на закона е необходимо да бъдат оформени експертни екипи в държавните структури и да бъдат проведени обучителни семинари, каза заместник-министър Русинов.

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта
,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени