ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Втори кораб на EMSA ще бъде базиран в Черно море 19.11.2010
Голям размер

Втори кораб за борба с нефтени разливи ще бъде базиран в Черно море през 2011 г. Решението бе взето на провелото се заседание на Административния борд на Европейската агенция по морска безопасност (EMSA). Това е резултат от отправените през настоящата година обосновани искания от страна на Изпълнителна агенция „Морска администрация”.

Припомняме, че в началото на тази година Морска администрация проведе  съвместно учение с EMSA в гр. Варна за предотвратяване на последиците от мащабни нефтени разливи в морето. След направения разбор от него, изпълнителният директор на агенцията к.д.п. Сергей Църнаклйски обяви, че България ще настоява втори специализиран кораб на Европейската агенция по морска безопасност, оборудван с най-съвременни средства за борба с мащабни  нефтени разливи, да бъде базиран в Черно море.

До сега такъв кораб имаше само в Костанца, Румъния и черноморските държави трябваше да разчитат на него в случай на мащабен инцидент в района на Черно море. След предприетите действия от страна на Морска администрация и Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията EMSA взе решение да стартира търг за втори кораб, което ще повиши възможността за справяне с такива инциденти и намали времето за реакция след отправено искане от черноморските държави.  

Предстои в следващите месеци EMSA да стартира конкурса, като в него ще участват фирми, които могат да осигурят плавателен съд, който да е на разположение в някое от черноморските пристанища. Това няма по никакъв начин да натовари бюджета или да доведе до допълнителни икономически ангажименти за нашата държава.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 625
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg  


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени