ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Александър Цветков: Пети пункт за технически прегледи е с отнето разрешително 14.02.2011
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков присъства днес в Пловдив на отнемането на разрешителното на пункт за периодични технически прегледи на МПС. Поводът за това е, установеното от проверка на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация”, извършване на фиктивни технически прегледи от фирмата СД “Таньо Танев и СИЕ”.  

Това е петият подред пункт с отнето разрешително след промените в Закона за движение по пътищата, които влязоха в сила през юли 2010 г. За сравнение – преди промените в нормативната уредба не е имало нито един пункт с отнет лиценз за нарушение. „Така ще бъде с всички пунктове, които не са разбрали, че правилата вече са други. Ще бъдем безкомпромисни към тези, които извършват измами и нарушения”, заяви Александър Цветков.

Очаква се още два сервиза– във Варна и Перник, да загубят правото да извършват прегледи, съобщи в Пловдив министърът. Предстои до края на годината да влязат в сила нови изисквания, според които всички пунктове извършващи технически прегледи на превозни средства ще бъдат оборудвани с технически средства, с които прегледите и показанията на уредите ще бъдат записвани. Очакванията на експертите от изпълнителната агенция са след това допускането на подобни нарушения на пунктовете да бъдат преустановени.

По-късно през деня министър Александър Цветков посети и Вагоноремонтен завод-99 в гр. Септември. Там той се запозна с капацитета за рециклиране и ремонт на вагони и производствените мощности на предприятието, което е едно от 5-те лицензирани в Европа за производство на колооси. Този съвременен завод показва, че в България може да се прави много добра модернизация и рехабилитация на стари вагони, заяви Александър Цветков. Рециклирането на един вагон е пет пъти по-евтино, отколкото закупуването на нов, като качеството му се доближава на 95% от това на новия, обясни още министърът.

 

 

 

 

 

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620/301
GSM: 0886 843 060
Тел: 02/ 9409 416
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени