ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Зам.-министър Кичев представи състоянието на двете железопътни дружества 15.02.2011
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Камен Кичев, изпълнителният директор на БДЖ Пенчо Попов и генералният директор на НК „Железопътна инфраструктура” Милчо Ламбрев днес представиха състоянието на двете железопътни дружества, както и реформите, които предстоят да бъдат извършени с цел стабилизиране на компаниите.

Заместник-министър Камен Кичев заяви, че с решение на Министерския съвет ще бъдат отпуснати 140 млн. лв. на БДЖ. Тази сума е първата част от предстоящите до 460 млн. лв., които са заем от Световна банка. Това е сериозен ангажимент поет от държавата за развитието на националния превозвач БДЖ, каза още заместник-министър Кичев.

По отношение на НК ЖИ заемът от Световна банка ще бъде в размер на близо 140 млн. лв., който основно ще бъде използван за закупуване на оборудване за механизация на железния път.

Изработен е и социален пакет от мерки за стабилизирането на двете дружества, който включва и план за преструктуриране на персонала. Тези мерки бяха представени пред социалните партньори. Предстои направените предложения да бъдат обсъждани с тях, заяви Камен Кичев.

Заместник-министър Камен Кичев обяви, че финансовите резултати на БДЖ „Товарни превози” за януари тази година са по-добри от тези за същия период през миналата, което показва съживяване на икономиката в страната и увеличаване на товарите. Също така за последната година и половина няма неизплатени заплати, като в момента всички задължения към служителите на двете компании са издължени.

 

 

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620/301
GSM: 0886 843 060
Тел: 02/ 9409 416
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени