ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Александър Цветков председателства българо-албанска комисия за икономическо и търговско сътрудничество 25.03.2011
Голям размер

На 24-25 март 2011 г. в гр. София се проведе Петата сесия на Смесената българо-албанска комисия за икономическо и търговско сътрудничество. Протоколът от заседанието и решенията на комисията бе подписан от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков, съпредседател от българска страна и от Селим Белортая, заместник- министър на външните работи на Албания.

Търговско-икономическите отношения между България и Албания са традиционно добри. Между двете страни няма открити и спорни въпроси.  Благоприятни условия за икономическите и търговски отношения между двете държави създават ниските транспортни разходи, конкурентните цени и качеството на българските стоки, в съответствие с изискванията на албанския пазар, отбеляза Александър Цветков.

Комисията констатира, че има значителен потенциал за активизиране на двустранното сътрудничество в различни области и по-специално в областта на селското стопанство, транспорта, инфраструктурните проекти, енергетиката, информационните технологии, фармацевтиката, производството на хранителни продукти и вина.

Отбелязано бе, че въпреки положителната тенденция в развитието на двустранните търговски връзки, трудностите, породени от икономическата криза са се отразили неблагоприятно върху тях през изминалата година. В тази връзка комисията препоръча засилена активност на експертите в ресорните министерства, с цел подобряване рамковите условия за развитие на бизнес отношенията, както и на самите предприятия да потърсят по-гъвкави възможности за излизане на пазарите на двете страни. Това би допринесло за увеличение обема на търговския стокообмен, който в настоящия момент не отразява реалния потенциал на двете страни.

Участниците в комисията се обединиха около мнението, че подписаният протокол ще спомогне за задълбочаване на бъдещото сътрудничество, като в него са заложени насоките и конкретните му форми.

 

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: +359 2 9409 625/301
+359 2 9409 416
GSM: +359 887 642 869
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени