ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Премиерът Бойко Борисов и министър Александър Цветков дадоха старт на проекта за рехабилитация на жп линията Пловдив-Бургас 12.05.2011
Голям размер

Премиерът на Р България Бойко Борисов заедно с министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков на 11 май дадоха старт на проекта за рехабилитация на участъци от жп линията Пловдив Бургас. Това е най-големият железопътен проект, който ще се финансира по Оперативна програма „Транспорт” през този програмен период. 

Стартираме един от най-основните проекти за изграждането на модерната европейска железница на България, каза Александър Цветков. Макар и най-голям, проектът за жп линията „Пловдив – Бургас” е само част от всичко, което предстои да направим в железопътния сектор. До края на годината ще сключим договори за всички проекти, предвидени за финансиране по Оперативна програма „Транспорт”, допълни министърът.

Ако запазим това добро темпо на работа и доверието на европейските ни партньори към нас, през следващия програмен период можем да очакваме над 2 млрд. и половина евро европейско финансиране само за железопътния сектор, каза още Александър Цветков.

„600 нови работни места ще се открият със строителните работи по ремонта на участъци от жп линията Пловдив – Бургас. Винаги съм казвал, че когато има движение, с него идват парите, инвестициите, развива се бизнесът, създава се и работа за хората”. Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на официалната церемония на старозагорската гара Калояновец.

Проектът за рехабилитация предвижда работа на три участъка от железопътната линия Пловдив – Бургас. Първата отсечка е от с. Михайлово до с. Калояновец. Тя е дълга 10,5 км или 21 км в разгъната дължина. Втората отсечка е от Стара Загора до Зимница и е с разгъната дължина 140 км, а третата отсечка е от гара Церковски до Бургас и е дълга около 160 км разгъната дължина. Рехабилитацията на жп линията Пловдив – Бургас се извършва с помощта на Кохезионния фонд на ЕС и национално съфинансиране.

На официалната церемония присъстваха вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, посланикът на Италианската република Стефано Бенацо, депутати, представители на местната власт и др.

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: +359 2 9409 625/301
+359 2 9409 416
GSM: +359 887 642 869
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени