ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

България и Гърция подписаха декларация за развитието на транспортните връзки между двете страни 12.12.2005
Голям размер

Министърът на транспорта на Република България Петър Мутафчиев и министърът на транспорта и съобщенията на Република Гърция Михалис Ляпис подписаха декларация за развитието на транспортните връзки между двете страни. Това стана по време на официалното посещение на българския транспортен министър в Солун на 8 и 9 декември 2005 г.

С подписването на съвместната декларация двамата министри изразяват задоволството си от предприетите действия за висококачествени железопътни услуги между Солун и София. Те изразиха желание да подкрепят изграждането на високоскоростна железопътна мрежа в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа, която ще свърже главните градове и столици на Югоизточна Европа. В тази връзка предстои подписване на споразумение през месец януари 2006 г.

По отношение на транспортната инфраструктура беше изразено общо становище за ускореното развитие на Общоевропейски транспортен коридор ІV, като част от Транс-европейската транспортна мрежа и Общоевропейски транспортен коридор Х – като един от приоритетите за удължаване на Общоевропейски транспортни коридори.

Двете страни потвърдиха общите си планове и срокове за:

  • Подобряване на инфраструктурата на железопътната линия по коридор IV не по-късно от 2011 г.
  • Строежа на магистрала Солун-София-Видин/Лом до 2013 г.
  • Развитие на жп връзка до пристанище Лом до 2013 г., за да се осъществи връзка между пристанищата Лом и Солун.

Двамата министри изразиха удовлетворението си и от откритото ГКПП Драма-Ексохи-Илинден-Гоце Делчев, с което ще се улеснят транспортните връзки между България и Гърция.

Ще бъдат предприети всички необходими стъпки за приключване на подготовката и стартирането на строителните дейности, като осигурят необходимите средства от националните си бюджети, ЕС и международни финансови институции.

По отношение на улесняването на граничните процедури министър Мутафчиев и министър Ляпис изразиха готовността си за сътрудничество по улесняване на преминаването на граничните преходи, като намалят административните и технически пречки, възпрепятстващи международния автомобилен и железопътен транспорт, както и превозите на товари.

В тази връзка двамата министри заявиха намеренията си за подписване на Протокола за гранично сътрудничество по протежение на Общоевропейски транспортен коридор X, както и за изграждането на координиращи звена, съгласно Протокола, във всички гранични пунктове в Югоизточна Европа, които ще улеснят транспортните операции и търговията в региона.

Ще се положат усилия за либерализацията на редовните автобусни линии между двете страни. Целта е да се улесни мобилността на пътниците между двете страни.

По време на официалното посещение на българската делегация беше подписан и договор между БДЖ ЕАД и гръцките железници ОСЕ за наем на локомотиви. По силата на този договор българските железници ще предоставят за нуждите на железопътния транспорт в Република Гърция до четири дизелови локомотива и до шест маневрени локомотива в зависимост от конкретните заявки на ОСЕ. Българските локомотиви ще обслужват различни маршрути в Северна и Централна Гърция. Български машинисти ще придружават локомотивите, които оперират на територията на Гърция, като технически лица без да имат право да управляват машините и съответно няма да носят отговорност за евентуални инциденти при експлоатацията им.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени