ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

За първи път техническо задание за обществена поръчка ще се обсъжда предварително с бизнеса 16.06.2011
Голям размер

Основните параметри на заданието за възлагане на най-големия проект по Оперативна програма „Административен капацитет” за развитие на електронното управление, ще бъдат обсъдени предварително с браншовите организации. Това съобщи заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Първан Русинов по време на кръгла маса "Реалните инструменти на е-управлението - ролята и мястото на ИКТ бранша в осъществяване на работещо е-правителство”. Допитването до бизнеса при подготовка на задание за документация за обществена поръчка се случва за първи път в административната практика. Организаторите на форума - Българската асоциация за информационни технологии /БАИТ/ оцениха новината като добра за фирмите от сектора, тъй като подготовката на конкурсната документация е от изключително значение за прозрачността на всяка обществена поръчка.

Проектът „Подобряване на обслужването на гражданите и бизнеса, в това число чрез развитие на електронното управление” на стойност 18 милиона лева ще осигури възможност данните от 37 ключови регистъра да бъдат обменяни по служебен път чрез електронни услуги. Така на практика ще се реализира принципа на служебното начало – информация, постъпила веднъж в администрацията да не бъде искана повторно от потребителите.

Вторият голям проект на МТИТС, който ще бъде финансиран по Оперативна програма „Административен капацитет” „Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителство” също ще бъде представен на бизнеса, каза още заместник-министър Русинов. Той е на стойност 12 милиона лева. Една от целите е да бъде създадена система за електронна идентификация на гражданите.


Реален ефект от работата по двата проекта се очаква в края на 2012 г. и началото на 2013 година.

Браншовите организации от сектор информационни технологии могат да излъчат двама представители в Експертна комисия по електронно управление към Съвета за административна реформа, каза по време на кръглата маса Първан Русинов. Участниците от страна на бизнеса ще имат съвещателен глас в обсъжданията на важни въпроси, свързани с цифровата администрация и е-услугите. 

 

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
0887 884 880
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени