ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Министър Ивайло Московски и премиерът на Южна Корея посетиха „Античен комплекс Сердика" 28.09.2011
Голям размер

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България Ивайло Московски и премиерът на Южна Корея Ким Хуан-сик посетиха днес новоизграждащия се „Античен комплекс Сердика" в гр. София.

По време на обиколката министър Ивайло Московски каза, че се надява ползотворните връзки между България и Южна Корея да продължат да се развиват. Премиерът Ким Хуан-сик разгледа с интерес разкопките, а изпълнителният директор на “Метрополитен” ЕАД Стоян Братоев го запозна с техническите особености на проекта.

Археологическите находки в „Античен комплекс Сердика" бяха открити при строителните работи по проекта за разширение на метрото в София в участъка „Пътен възел Надежда – Централна ж.п. гара – Св. Неделя – НДК – бул. Черни връх”, който се финансира от Оперативна програма „Транспорт”.

За да бъдат запазени археологическите находки, разкрити при изкопните работи, проектът бе преработен, а станцията на метрото, която се намира при ЦУМ, бе изградена по специален метод и се намира под нивото на античния комплекс. 

 

 

 

 

 

 

За информация:
Милан Мартинов, Пресцентър
,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: +359 2 9409 625/301
e-mail:
mmartinov@mtitc.government.bg;
press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени