ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Правителството одобри промени в Наредбата за дейността на доставчиците на е-подписи 19.10.2011
Голям размер

Правителството одобри промени в Наредбата за дейността на доставчиците на удостоверителни услуги, реда за нейното прекратяване и за изискванията при предоставяне на удостоверителни услуги. Те са наложени от влезлите в сила изменения и допълнения в Закона за електронния документ и електронния подпис (ЗЕДЕП).

Наредбата улеснява дейността на фирмите, които издават електронни подписи, тъй като отпадат някои ограничения като регистрационния режим на доставчиците на удостоверителни услуги. Въведени са изискванията към удостоверенията за период на валидност, формат и правилата за тяхното издаване, както и редът за водене на електронен регистър на издадените удостоверения за време.

Останалите промени в Наредбата следват логиката на Закона и се отнасят до описание на дейностите, които следва да се изпълняват от различни лица-служители на доставчика, отпадане на задължението за изпитвания на използваните системи за сигурност на всеки три години (тъй като производителите издават сертификати с определен срок на валидност), повишаване на изискванията за ниво на сигурност и др.

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени