ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

ГВА регламентира извършването на полети с леки въздухоплавателни средства 27.10.2011
Голям размер

ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация” регламентира режима на извършването на любителски полети с леки въздухоплавателни средства – малки самолети и вертолети, делтапланери, парапланери, парашути, балони и др.

С последните изменения на Закона за гражданското въздухоплаване ще бъде възможно частни организации, сертифицирани от ГД ГВА, да извършват контрол по поддържането на летателна годност и издаването на удостоверение за преглед на летателната годност на леки въздухоплавателни средства. Сертифицираните организации ще контролират пилотите и лицата, извършващи обучението на пилотите и техническото обслужване на въздухоплавателните средства. Същевременно ГД ГВА ще осъществява предварителен контрол, изразяващ се в одобряване на цялостната техническа документация при кандидатстване, както и ще извършва периодични проверки на организациите.

С новите промени ще бъде направено ясно разграничение между условията, при които ще се извършва въздухоплавателната дейност на „леката любителска авиация” и търговските операции. Така голяма част от тежките правила и процедури ще отпаднат. От друга страна, чрез възможността за прехвърляне на част от текущия контрол на частни организации, ще се постигне повишаване на ефективността на контролната дейност.

Законът предвиди и облекчение по отношение на самото извършване на полети с въздухоплавателни средства до 2000 кг. Отпадна задължителното условие, записано в закона, всички полети да се извършват по полетен план.

Предвидена е и промяна и за извършването на парашутни скокове. Вече ще бъде възможно скачането с парашут в контролираното въздушно пространство, както и над населени места. Предстои да бъдат създадени и одобрени от ГД ГВА подробни правила, гарантиращи необходимата безопасност и сигурност.

 

 

За информация:
Костадин Вардев, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 620/301
e-mail:
kvardev@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени