ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

Заместник-министър Борисов откри международен форум за интернет адресите 07.11.2011
Голям размер

Заместник-министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Валери Борисов откри международен "Домейн форум". Една от целите на дискусиите е да бъде популяризирана възможността компании от цял свят, включително и наши, да регистрират домейни с търговски марки, включително на български език, посочи заместник-министърът в обръщение към участниците. По думите му това ще бъде допълнително конкурентно предимство за известните наши брандове в онлайн икономиката.

В същото време държавата ще проследи процеса на регистрация на новите домейни, за да предотврати монополизирането от определена компания на национални символи и значими за всички българи наименования, заяви Валери Борисов. МТИТС ще осигури възможност за получаване на сигнали от всички заинтересовани – граждани и организации,  свързани с опити за „присвояване” на наименования от национално значение и своевременно ще реагира по установените процедури.

Заместник-министър Борисов припомни, че българските интернет потребители останаха основателно неудовлетворени от отказа на Международната организация за интернет имената и адресите (ICANN) да регистрира домейна „бг”,  заявен по бързата процедура. Това ни поставя пред дилемата: да имаме домейн на кирилица с друго име или да изчакаме неопределено време приемането на новата процедура, която евентуално би допуснала нашия двубуквен стринг да бъде одобрен. Валери Борисов декларира, че МТИТС има готовност да предприеме всяка възможна стъпка в рамките на процедурите на ICANN, за да продължи да защитава интереса на  българското интернет общество.

Домейн форумът се организира от сдружение УНИНЕТ и Регистър.БГ. В дискусиите участват и представители на ICANN.

 

 

 

 

 

 

 

 

За информация:
Емилия Филчева, Пресцентър,
Министерство на транспорта,
информационните технологии
и съобщенията
Тел: 02/ 9409 434
0887 884 880
e-mail:
ephilcheva@mtitc.government.bg
e-mail: press@mtitc.government.bg

 

 

 


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени