ул. "Дякон Игнатий" № 9, София 1000
Република България
тел: (+359 2) 940 9771;
факс (+359 2) 988 5094
e-mail: mail@mtitc.government.bg
website: www.mtitc.government.bg
  Начало » Новини

118 години от създаването на Първото военизирано железопътно подразделение в България 13.01.2006
Голям размер

14 януари е датата, на която се отбелязва професионалният празник на Държавното предприятие „Транспортно строителство и възстановяване”. На този ден преди 118 години с Указ № 4 княз Фердинанд създава първото военизирано железопътно подразделение в Българската армия – Железопътна рота към Пионерния полк в Русе. С това се поставя началото на обособен род транспортни войски, които с годините преминават през различни етапи на развитие.

ДП ТСВ е приемник на Войските на Министерството на транспорта и на този ден отбелязва своята четвърта годишнина. В него работят над 1500 инженерно-технически и транспортни специалисти, служители и работници, по-голямата част от които са кадри от Транспортни войски.

Предприятието със своите поделения в София, Горна Оряховица, Варна, Пловдив и Раднево продължава да е сред основните изпълнители на ремонтите по железния път, тунелното строителство, както и на редица други специализирани работи по изграждането и поддръжката на железопътни инфраструктурни обекти.

ТСВ се включи и в аварийно-възстановителните работи по железопътната и пътна инфраструктура на транспортната система в страната след поройните дъждове, наводнения и образувалите се свлачища и нанесените значителни щети. Благодарение на отличната организация и високата подготовка на инженерно-техническия състав предсрочно беше възстановено влаковото движение по линиите Ихтиман – Немирово – Костенец, Белово – Септември, Дряново – Царева ливада и други.

За допълнителна информация:
Вера Деянова, Пресцентър,
Министерство на транспорта
Тел: 940 95 34
e-mail: vdeianova@mt.government.bg


© Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията на Република България
2014 Всички права запазени